Piirin 50-vuotisjuhla

Kutsuvierailla oli hauskaa. Vasemmalta Liedon kaupunginjohtaja Mika Ingi, EKL:n valtuuston puheenjohtaja Mirja Janerus, Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Maaskola ja piirin puheenjohtaja Soili Leppänen.

Kylmä ja vihmova sade saatteli noin 250 jäsentä piirimme  50-vuotisjuhlaan, joka pidettiin Auran Nuortentalolla. Väki siirtyi nopeasti sisätiloihin, mielessään lämminhenkinen juhla ystävien kera. No, juhlahan olikin mitä lämminhenkisin, mutta valitettavasti Nuortentalon lämmitys oli  prakannut viikonlopulla, joten tilat olivat kalsean kylmät. Juhlan spiikannut Anja Söderman oli tilanteen tasalla, ja pisti porukan välillä lämmittelemään. Kiltisti porukka totteli Anjan komentoja; jalat tamppasivat lattiaa ja kädet kurkottivat kohti kattoa.

Ohjelma solui eteenpäin musiikin sekä laulu- ja tanssiesityksien siivittäminä. Juhlapuheen piti EKL:n valtuuston puheenjohtaja Mirja Janerus, joka toi EKL:n onnittelut 50-vuotiaalle piirijärjestöllemme.  Janeruksen monikerroksiseen puheeseen mahtui asiaa laidasta laitaan. 
–Meillä on voimaa työssämme, jota tänä päivänä taas todella tarvitaan. Olemme pystyneet yhdessä tekemään liitostamme vaikutusvaltaisen eläkkeensaajien edunvalvonnan edistäjän.  Janerus nosti puheessaan esille yksinäisyyden, joka on lisääntynyt entisestään pandemian aikana. –Valitettavasti monelle yksinäisyys on jokapäiväinen seuralainen, ja Paas poiketen -toiminta on tärkeämpää kuin koskaan. Ja on hyvä muistaa, että älypuhelimellakin voi edelleen myös soittaa.

Janerus palasi kevään eduskuntavaaleihin eläkkeensaajien näkökulmasta. 
–Eläkkeensaajien etuuksiin ei suoraan uskallettu koskea, mutta mitä käynnisteillä oleva eläkeuudistus tuo tullessaan, sitä liittomme tulee aktiivisesti seuraamaan. Vaikkei suoria leikkauksia ja kiristyksiä eläkkeensaajien etuuksiin olekaan tiedossa, hallituksen tavoittelemalla politiikalla on toki myös eläkkeensaajien toimeentuloon ja hyvinvointiin tulossa merkittäviäkin heikennyksiä ja se on mielestämme heikosti perusteltua politiikkaa.  Lääkkeiden arvonlisäverokannan korottaminen tulee koskettamaan sairastavien eläkeläisten hyvinvointia. 

–Asiakasmaksujen korottaminen on Sosiaali- ja Terveysministeriössä valmistelussa. Päätökset asiakasmaksuista kuuluvat kuitenkin hyvinvointialueille ja ovat ilmeisesti tulossa marraskuun aluevaltuustoihin. Ennen päätöksiä ne kuitenkin tulevat lausuntokierrokselle. Tässä on piirilläkin syy olla valppaana. Hyvinvointialueen vanhusneuvosto on yksi lausunnonantaja ja siinä on vaikuttamisen paikka.  

–Nyt alueille laadituissa hyvinvointisuunnitelmissa hahmotellaan mm. tulevaa palveluverkkoa. Meidän on vanhusneuvostoissa muistettava, että olemme palvelujen käyttäjien edustajia. 

Teksti ja kuvat: Sirpa Vanhala

Jukka Suominen (vas.) keskusteli Pentti Kapasen ja Aarne Syväsen kanssa. Kuva: Jouko Aalto.
Mm. Raision ja VES-Turun porukkaa. Kuva: Risto Saari.

Lisää kuvia löytyy täältä. Kuvat: Seppo Hurve.