Piirin kesäjuhla 2019

Salon Eläkkeensaajien upea kuoro ilahdutti reilua 200 juhlavirasta Liedon Ilmarisissa 6.6.2019. Kapellimestareina Nikke Strömberg ja Eino Kukonaho.

Ikäihmiset ovat voimavara ja mahdollisuus

”Mukava nähdä onnellisia ihmisiä”. Näin aloitti Varsinais-Suomen piirin kesäjuhlassa tervehdyspuheen pitänyt EKL:n puheenjohtaja Simo Paassilta. Eetu ry:n tänä keväänä julkaistun Huomisen kynnyksellä 2019 -kyselytutkimuksen perusteella ikäihmiset kokevat olevansa aktiiviväestöä onnellisempia.  Tutkimuksen mukaan iäkkäiden suurimmat ongelmat ovat eläkkeiden pienuus, sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus, laatu ja hinta sekä yksinäisyys. ”Ikäihmiset kokevat olevansa taakka nuoruutta ihannoivassa nykymaailmassa. Ei suinkaan. Ikäihmiset ovat voimavara, jota tulisi hyödyntää ja arvostaa. Isovanhemmuudella on suuri merkitys sukupolvien välisessä ketjussa”, Paassilta totesi.

Hallitusohjelma antaa ikäihmisille toivoa

Paasilta oli tyytyväinen hallitusohjelman kirjauksiin, jotka ovat olleet myös EKL:n tavoitteita. ”Hallitusohjelmassa on oikeansuuntaisia esityksiä eläkeläisköyhyyden poistamiseksi, ne antavat ikäihmisille toivoa.  Luvattujen palveluiden saaminen edellyttää, että resurssit riittävät ja sitä ne eivät nykyään vielä ole. Nykyistä parempi hoitajamitoitus ympärivuorokautisessa hoidossa on hyvä asia, mutta nykyistä paremmat hoitajaresurssit on turvattava myös kotihoidossa”, hän totesi.

 ”Eläkeläisjärjestöjen tehtävänä on huolehtia ikäihmisten eduista, ja siihen on jatkossakin panostettava”. Paassilta kiitteli myös piiriä ja yhdistyksiä, jotka tekevät hyvin arvokasta työtä ikäihmisten fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin hyväksi. Tätä työtä kuntien tulisi nykyistä enemmän arvostaa ja tukea taloudellisesti ja edullisia toimitiloja antamalla.

Yhdessä yksinäisyyden torjuntaan

Piirin puheenjohtaja Veikko Ruohonen totesi tervehdyksessään, että kesäjuhla on piirin kulttuurikatselmus. ”Yhdistyksissä on ollut vilkasta toimintaa koko talven. Myös kesäjuhlan ohjelmia on hiottu ja olemme saaneetkin tänään nauttia loistavista esityksistä”, Ruohonen kiitteli. Hän muistutti myös marraskuussa Turussa järjestettävästä Veteraanien kulttuurikatselmuksesta, jossa voi esitellä taitojaan myös laajemmalle kuulijakunnalle. Myös vakavampia asioita nousi puheessa esille. ”Negatiivinen jäsenkehitys on valtakunnallinen ongelma, sillä uusia jäseniä ja tekijöitä ei oikein tahdo saada. EKL järjestääkin ensi vuonna mittavan jäsenhankintakampanjan, jota piirin osalta ryhdytään suunnittelemaan jo tänä  syksynä”, Ruohonen kertoi.  ”Eläkeläisjärjestöiltä odotetaan yhdessä olon mahdollisuuksien järjestämistä. Vaikka yhdistyksemme tekevätkin sitä pitkin vuotta, on yksinäisyys suuri peikko. Suunnaton kiitos teille kaikille, jotka olette töitä itsenne ja toistenne hyväksi tehneet”.


Tahtia ja tyyliä

Vakavat asiat joutuivat syrjään yhdistysten esitysten myötä. Monipuolinen ohjelma viihdytti juhlaväkeä, joka sai nauttia yksin- ja kuorolaulusta, perinteisistä kansantansseista ja senioritansseista, Ruskon nuorten Hiphoppareiden esityksestä, sketsistä, hanurinsoitosta ja runonlausunnasta. Musiikista vastasi Sirpa ja Oskari Vaitisen duo Traband. Päivän juontajana toimi Anja Söderman Turun Eläkkeensaajista. Juhlien järjestelyistä vastasi piirin kulttuuritoimikunta.

Mummokööriä Paimiosta. Kuvassa Maarit Lehtonen, Marjaleena Ruohonen ja Lea Kunnari. Kaksi jäsentä ehti poistua ennen kuvan ottoa.

Kesäjuhlien pitopaikka puhututti

Kesäjuhlista on muodostunut perinne, joka monelle jäsenelle on kesän kohokohta. Juhlassa tavataan vuosien varrella tutuiksi tulleita ystäviä ja tutustutaan muiden yhdistysten väkeen. Viime syksynä piirin hallitukselle esitettiin, että kesäjuhlan voisi järjestää muuallakin kuin Turussa. Tällä kertaa pitopaikaksi valikoitui Liedon Metsäpirtti. Juhlaväen kommenteista kävi ilmi, että Liedosta kesäjuhlan pitopaikkana eivät kuitenkaan kaikki ole tykänneet, mikä on karsinut jonkun verran osallistujia.  

Kaarinan Eläkkeensaajissa hallituksen varajäsenenä toimiva Toini Palohuhta ehdotti, että ensi vuonna kesäjuhlat voisi järjestää Kaarinatalossa Kaarinassa, jonne on myös hyvät liikenneyhteydet.  

SVa