"Ihana ja aktiivinen kerho"

18.11.2020

Noilla sanoilla kuvaili marraskuiseen piirimme Verkosta virtaa -Nettikerhoon osallistunut kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta piirimme nettikerhoa, joka kerta kerran jälkeen on saanut lisää osallistujia. Skypen kautta toimiva nerttikerho on  
lunastanut paikkansa paitsi tiedonvälityskanavana myös keinona pitää yhteyttä ystäviin.  

Marraskuisesta Nettikerhosta sekä Lehmusvalkaman digiopastuksesta tehty TV-ohjelma on nähtävissä YLEn verkkosivuilla: Digiuutissivu ja video.

Kun korona rajoittaa toimintaa rankalla kädellä, yritetään yhdistyksissämme keksiä aktiviteetteja kaikilla mahdollisilla tavoilla. Kokoukset järjestetään pääasiassa nettiyhteyksillä, kerhot ovat jäissä, eikä muitakaan isompia kokoontumisia ole  
voitu järjestää. Tässä nettikerho on lunastanut paikkansa. Se on loistava tapa yhteydenpitoon, joskaan se ei tavoita kaikkia jäseniämme. Pikkuhiljaa tieto kerhosta on kuitenkin levinnyt ja uusia jäseniä tulee mukaan koko ajan.  

Marraskuisen nettikokouksen parasta antia oli kuulla, miten ihmiset pärjäävät kaikista rajoituksista huolimatta. Nettikerhoon osallistunut Eeva-Johanna Eloranta sai kuitenkin evääksi mm. huolen siitä, että terveyskeskuksilla on  
kovat paineet ja aikoja on vaikea varata. Vaikka on sydäntäsärkevää, että monelle nettiyhteys on ainoa kaveri, on toisaalta helpottavaa kuulla että tietokoneen käyttö on tuonut helpotusta ikäihmisten yhteydenpitoon ja yksinäisyyteeen.  
Ikäihmisille suunnattuja tietokoneopastuksia on jo pitkään ollut tarjolla ja moni onkin löytänyt digimaailmasta ajanvietettä ja uusia ystäviä.    

Vaalilupauksista toimenpiteisiin 

Eloranta mahdutti 20 minuutin mittaiseen puheenvuoroonsa tiiviin tietopaketin. Vaalilupaukset eivät aina jää puheen asteelle, sillä hyviä asioita on toteutumassa, Eloranta sanoi. Hänellä oli hyviä uutisia koskien mm. SOTE-uudistusta, joka etenee.  
Sitä käsitellään eduskunnassa alkuvuodesta. Uudistuksella tavoitellaan mm. yhdenvertaisia ja laadukkaita palveluita, 7 päivän hoitotakuuta ja yhden luukun palvelumallia. Alkuvuodesta korotetut eläkkeet koskivat noin 600 000 eläkeläistä.  
Nyt selvitetään voiko TEL-järjestelmää muuttaa. Hän otti esille myös vanhuspalvelulain. 1.10.2020 voimaan astuneesta laista voit lukea lisää täältä. 1.7.2021 astuu voimaan uusi asiakasmaksulaki, josta voit lukeä lisää täältä. Mielenterveysongelmien 
strategia on voimassa, siihen voit tutustua täältä ja oppivelvollisuuslain laajentamisesta täältä. Hallitus on myös ottanut kopin Elorannan toimenpidealoitteesta koskien henkilötietojen vuotamista nettiin. Siitä kuulemme varmaan lisää myöhemmin.  

Seuraava nettikerho pidetään 14.12.2020 klo 11.00 jouluisissa tunnelmissa. Kaivetaan esiin tonttulakit ja rakkaita joulumuistoja muillekin kerrottaviksi.  

Sirpa Vanhala