Eläkkeensaajien vaalipaneelissa keskusteltiin ikäihmisten pärjäämisestä

Edustajat kuudesta puolueesta olivat valmistautuneet vastaamaan parin tunnin ajan eläkkeensaajia koskeviin kysymyksiin Varsinais-Suomen piirin edunvalvontatoimikunnan järjestämässä vaalipaneelissa 6. helmikuuta Raision kaupungin valtuustosalissa.

Kaikilla panelisteilla oli jonkinlainen ymmärrys ikäihmisten tilanteesta, joko ammatin, politiisen kytköksen tai omakohtaisen kokemuksen kautta. Keinoja ongelmakohtien parantamiseksi kyllä kuultiin, mutta samaan hengenvetoon todettiin, että raha ei riitä kaikkeen. Aiheellista onkin kysyä, mitä priorisoidaan, mistä leikataan, hukkuuko ikäihmisten ääni?


Kuuluuko ikäihmisten ääni, kysyi puheenjohtaja Veijo Mikola.
Vaalipaneeli sai vain harvat eläkkeensaajat liikkeelle. Onko Varsinais-Suomessa vaivuttu Ruususen uneen?

EKL:n jo pitkään ajamat ikäihmisten asiat ovat edelleen ajankohtaisia. Lisäksi pintaan on noussut uusia uhkia; kohonneet elinkustannukset, palvelujen saatavuus oikea-aikaisesti ja läheltä, tietoliikenneongelmat, turvallisuus jne. Myös EKL:n vaalitavoitteissa kiteytyy pienituloisten ääni.

Puheenjohtaja Veijo Mikolan etukäteen laatimiin kysymyksiin saatiin kyllä vastaukset, mutta mitään rapsakkaa mielipidettä ei salissa kuultu. Yhtä mieltä oltiin kyllä monen epäkohdan korjaamisesta, mutta silti tuntui siltä, että eläkeläisiä kyllä kuunnellaan, mutta ei kuitenkaan kuulla.  

Paljon siis pitäisi, mutta nyt on tekojen aika. Eläkeläisten pitää olla valveilla ja hyödyntää kaikki mahdolliset taustavoimasuhteet. Yhteiskunnan on aika nähdä eläkeläisten voimavarat ja tunnustaa ne. Eläkeläisiä ei saa kohdella taakkana.

Sirpa Vanhala