Mediassa

  • Turun tienoo 7.12.2023 Esitys eläkkeensaajien ylimääräisestä veronkorotuksesta on irvokas

Simo Paassillan mielipidekirjoitus julkaistiin Turun Sanomissa 6.11.2023

Eläkeläisten työhön osallistumista kannustettava

Väestö ikääntyy ja yhä useampi tarvitsee hoitoa. Samalla sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle kouluttautuvien määrä ei riitä korvaamaan eläkkeelle jäävien työntekijöiden jättämää aukkoa.

Arvioiden mukaan lähes viidennes sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden keskeisten ammattiryhmien työntekijöistä eläköityy seuraavan vuosikymmenen aikana. Samalla ikärakenteen nopean muutoksen vuoksi erityisesti ikääntyneiden palvelujen henkilöstötarve kasvaa rajusti.

Yksi työvoimapulaa helpottava ratkaisu on, että yhä useampi eläkkeellä oleva osallistuisi palkkatyöhön. Muun muassa sosiaali- ja terveysalalla palkkatyöhön palanneet eläkeläiset ovat tärkeä työvoimaresurssi, joka paikkaa krooniseksi pahentunutta työvoimapulaa.

Eläkkeeltä työhön palaavat osaajat monimuotoistavat työyhteisöjä kokemuksellaan ja antavat nuoremmille työntekijöille vuosikymmenten mittaan karttunutta osaamispääomaa. Siksi heitä tulee kannustaa osallistumaan oman alansa töihin.

Yksi, vielä toistaiseksi käyttämätön kannuste olisi palkkatulon ja eläketulon verotuksen eriyttäminen toisistaan. Tätä Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry esitti 3.10.2023 eduskuntaryhmille jättämässään tavoiteohjelmassaan. Ryhmien edustajien vastauspuheenvuoroissa tämä esitys tuntui saavan vahvaa kannatusta.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 2.10.2023 työryhmän selvittämään työeläkejärjestelmän uudistamista. Toimeksiannossa todetaan työeläkepolitiikan keskeisiä tavoitteita olevan eläkkeiden riittävä taso ja kattavuus, sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus sekä rahoituksen kestävyys myös pitkällä aikavälillä.

Työeläkejärjestelmää on tarpeen uudistaa, koska muun muassa syntyvyyden laskun, huoltosuhteen heikkenemisen ja heikon talouskasvun vuoksi eläkejärjestelmän rahoituksellinen kestävyys on heikentynyt. Uudistus tarvitaan myös turvaamaan eläkkeiden riittävä taso tulevaisuudessa.

Työryhmän tavoitteena on selvittää tarvittavat konkreettiset työeläkejärjestelmän muutokset, jotta voidaan varmistaa rahoituksellinen kestävyys ja turvata riittävä etuustaso.

Lisäksi selvitystyön tulee löytää keinot eläkevakuutusmaksutason pitkän aikavälin vakauttamiseen, jossa työeläkejärjestelmä sopeutuu mahdollisiin shokkeihin sääntöpohjaisen vakautusjärjestelmän avulla. Toteutuessaan tämä merkitsisi sitä, että tulevaisuudessa myös jo maksussa olevia eläkkeitä saatetaan alkaa leikata kajoamalla niiden vuotuisiin indeksikorotuksiin.

Eläkeuudistusta silmällä pitäen Eetu on linjannut eläkeläisjärjestöjen yhteisiä tavoitteita. Maksussa olevia eläkkeitä ei saa leikata. Indeksijarruja ei kannateta. Indeksien on turvattava eläkkeiden ostovoima. EETU suhtautuu edellä esitettyyn sääntöpohjaiseen vakautusjärjestelmään erittäin kriittisesti.


Simo Paassilta

Kunnallisneuvos, Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja, EETU ry:n hallituksen jäsen